I DAG, I GÅR - Barne tv

Da jeg var liten var det ikke så strengt med hva som ble vist i tegne serier, ikke i forhold til i dag! Før kunne tegneserie figurene røyke, drikke og ha sexuelle vitser uten at det var noe reaksjon på det. Disse tingene la jeg ikke merke til da jeg var liten, det var ingen problem. De kunne røyke og drikke så mye de ville, det var egentlig ganske morsomt. Ta dumbo for eksempel, det var kjempe morsomt da han ikke kunne gå ordentlig og blel itt tullete i blikket og hikket opp grønne bobbler. Som liten trodde jeg han drakk såpe, det var min forklaring på bobblene. 

 

Vi har også pinoccio som røyker og drikker seg full på øl sammen med sine mindreårige kompisser. Røykingen var logisk at han ble dårlig av men ølen kunne ha vert brus for alt vi visste og forstod. 

Daffy duck og porky pig leker dektektiv og røyker som noen svamper. Som liten forstod vi hva det var men vi tenkte ikke over hvorfor de gjorde det eller hva det egentlig var de gjorde. De virket mer barske og tøffe som dektektiver av det. Det er sikkert lite positivt med tanke på at vi får denne ideen av røyking og lettere da blir tiltrukket av det men de fleste begynner ikke før i 14-års alderen, da er man mer ansvarsfull (til en viss grad) og det er ens eget valg. 
Jeg har sett flere disney, looney tunes og andre typer tegneserier i mer voksen alder og forstår nå hva alt handler om. En ting jeg har lagt merke til er at de har en dle sexuelle vitser som de forteller på en indirekte måte. De sier ikke selve ordet "sex" eller andre uakseptable ord men bruker heller  som voksen forstår man hva det er de faktisk mener. De forteller det med metaforer som lett kan forstås, men som barn tror man faktisk at de mener det de sier. Noen eksempler på dette har jeg ikke men dere forstår hva jeg mener regner jeg med. Bildet mitt er i fra filmen Who Framed Roger Rabbit (1988) hvor det er svært tydelig at de ikke hadde problemer med å bruke kvinner som sex symboler.  Det samme var med med tegneserien Betty Boop som var populær på 1930-tallet. 

Husker dere flykten fra dyreskogen som gikk på barne-tv? Personlig syns jeg tegneserien var kjempe skummel som liten. Men er det egentlig rart? De flyktet fra dyreskogen fordi den ble tatt over av mennesker. Flere av dyrene ble drept, skytt eller kjørt over. En relativ brutal måte å lære små barn på at dyr dør. Jeg må si, jeg lærte ikke noe av det annet at dyr er skummle og dør. Egentlig forstod jeg ikke hva det var som hendte, men musikken ga den ekkle stemmingen og du forstod at noe var galt. Jeg tror det var hele grunnen til at jeg ikke likte denne tegne serien.

Det er det samme med mummidalen. Finnes det skummlere figurer enn hufsa eller vinterdama som ridde på en ishest? Garantert ikke.

I dag må barn nøye seg med fantorangen, handy manny og det hjernedøde programmet drømmehagen. Drømmehagen er sikkert svært underholdene om man er på fjortiss fylla eller har røyket noe ekstremt. 

Ok, jeg kan prate om dette emnet ganske lenge. Det fasinerer meg bare hvor mye barne programmer har forandret seg siden jeg var liten. Cartoon network vil aldri bli det samme som før. 

Som avlsuttende må jeg vise dere en genial, politisk og ikke minst svært bannlyst video snutt i fra 1940-tallet hvor Donald Duck jobber for Hitler. 

 Enjoy.

2 kommentarer

Charlotte og kameraet Per

07.nov.2011 kl.22:35

jeg er helt enig med deg. Barnetv er helt forandret enn når jeg var liten, og det er egentlig trist. Barne tv er blitt helt hjernedød som du nevner over her..

Linnea Voltairé

07.nov.2011 kl.22:39

Charlotte og kameraet Per: Det er nettop det det har blitt. Vi har da klart oss helt fint med den "forferdelige" volden, alkoholen og kvinneligge sex objekter, hvorfor klarer ikke barn det i dag? :)

Skriv en ny kommentar

hits